Bagaregården - En stadsdel nära till allt!

I Bagaregården bor du nära till det mesta. Här är några tips på vad du kan hitta i närområdet. 

Längs Stockholmsgatan och Ånäsvägen finns ett flertal charmiga småbutiker. Missa inte Sally Bazar på Ånäsvägen 20, en modern lanthandel med dansk känsla i orientalisk anda. Här finns gammalt och nytt, kläder, godsaker, unika artiklar och mycket mera.

 

Hos Månssons Möbler och Inredning (Ånäsvägen 38) hittar man ett mycket stort utbud av designlampor från de flesta av de bästa tillverkarna. Det personalen inte vet om belysning är knappast värt att veta.

 

Är du ute efter skandinavisk design från 1950-, 60- och 70-talen ska du bege dig till Retro vid Redbergsplatsen. Här stöter man nämligen på allt ifrån kobratelefoner till Stig Lindbergsignerat porslin.

 

Härliga blommor och krukväxter hittar du hos Redbergsgårdens Blommor (Redbergsplatsen/Danska Vägen) som har ett stort sortiment av snittblommor och säsongsväxter. Interflora Fresh på Olskrokstorget är kanske en av Göteborgs bästa blomsteraffärer med stort utbud och mycket duktiga florister.

 

Genom grannstadsdelen Lunden drar Danska vägen fram med sina butiker. Här hittar man bland annat Bratells Möbler, inredningsbutiken Iems och färghandeln Colorama. Det är även nära till Olskrokstorget där det finns bokhandel skoaffär och sportfiskebutik.

Service

Den gamla biografen Saga är numera en populär Tempo-butik som drivs av gemytlige Abbas och hans familj. Butiken håller
öppet varje dag till klockan 21 och förutom det gängse livsmedelsutbudet erbjuds även bland annat
nybakade mat- och kaffebröd. Därtill fungerar butiken som postombud.

 

Från Bagaregården är det nära till Olskrokstorget där det bedrivits handel sedan slutet av 1800-talet. Förutom torghandeln med dess populära fiskbodar finns här även järnaffär, apotek, post, bank, systembolag och en stor ICA Supermarket (Öppet alla dagar 8-22). Torget har belönats med pris från Köpmannaförbundet.

Med bil tar man sig snabbt och enkelt till ICA Kvantum vid Munkbäcksmotet (öppet alla dagar 7-23). En mycket välsorterad matbutik som bland annat lockar med en manuell deli.

 

Barnomsorg

De stora grönskande innergårdarna gör Bagaregården till en bra stadsdel för barnfamiljerna. Därtill lockar det närliggande Delsjöområdet med bad och naturupplevelser. Kulturhuset Kåken erbjuder aktiviteter såsom familjedagar och sagostunder och deras öppna förskola kräver ingen föranmälan utan man kan komma och gå som man vill.

 

Förskolor i kommunal regi hittar man på Falkgatan 5, Falkgatan 8, Landerigatan 17 och Uddevallagatan 16 A. Dessa kompletteras med den fristående förskolan Göte-Bojarna på Landerigatan 9.

Ånässkolan (Falkgatan 8) tar emot barn från förskoleklass till år 5 och Bagaregårdsskolan (Bagaregårdsgatan 4) är en F-3 skola.

 

Just nu byggs ett helt nytt dagis bredvid kyrkan på Landerigatan. Mer information om detta finns att läsa på Göteborgs Stads hemsida>>

Resa

Det är enkelt att ta sig till och från Bagaregården. Strax söder om stadsdelen ligger Redbergsplatsen, vilken fungerar som en knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Hållplatser finns även vid Stockholmsgatan, Ejdergatan, Härlanda, Bagaregårdsgatan och Strömmensbergsstigen.

Redbergsplatsen
Spårvagn 1, 3, 6 och 8
Stombuss 17
Buss 53, 60, 62 och 156

Stockholmsgatan
Spårvagn 1 och 3

 

Härlanda
Spårvagn 1 och 3
Stombuss 17

 

Ejdergatan
Spårvagn 6 och 8

Bagaregårdsskolan och Strömmensbergsstigen
Buss 62

Läs mer på Västtrafiks Hemsida

Mat och dryck

Vid Redbergsplatsen ligger den klassiska krogen Halta Lottas. Här serveras god mat till riktigt bra priser.
Från och med klockan 22 på fredags- och lördagskvällar förvandlas krogen till ett trivsamt mingelställe
och DJ:n varvar de senaste hitlåtarna med klassiker. På söndagar erbjuds helgmenyer om två och tre rätter.

 

Efter en kort promenad söderut är man framme vid Nobelplatsen och den lilla indiska restaurangen Masala Kitchen, vars kockar hämtar inspiration från Himalayas bergstrakter i norr till de strandnära regionerna i söder.

 

Dahls Bakeshop (Danska vägen) har länge varit Östra Centrums populäraste frukost- och lunchställe. Varför inte starta helgen med en god baguette och ett stort glas färskpressad juice?

 

Våren 2009 öppnade Le Pain Francais ett kafé vid Olskrokstorget. Som namnet låter är temat franskt och man satsar helt och hållet på franska råvaror. Goda baguetter och sallader serverade i en mycket trivsam lokal.

Stockholmsgatans konditori (Stocksholmsgatan 3) erbjuder bakverk samt matiga baguetter och sallader. Man har även ett stort sortiment av te på lösvikt.

 

På Björcksgatan i grannstadsdelen Kålltorp ligger Michelangelo Bar & Kök, en mysig kvarterskrog där klassisk medelhavsmat blandas med tapasrätter och exklusiva pizzor. När sommaren nalkas öppnas den generösa uteserveringen, vars läge erbjuder härlig kvällssol. Numera finns även systerrestaurangen Leonardo på Olskrokstorget där man finner goda tapas och trevlig After Work.

 

Fritid

Bagaregården är i sig lummigt med trädkantade gator och grönskande små parker att slå sig ned på.
Vill man ha mer natur så ligger Delsjöområdet med bland annat Skatås och Härlanda tjärn inom kort cykelavstånd.

 

Delsjöområdet erbjuder stora möjligheter för den som vill bada, fiska, paddla kanot, motionera eller bara flanera i en storslagen och variationsrik natur. Hos Skatås Motionscentrum (031-25 40 20) kan man hyra kanot, köpa fiskekort med mera.

 

I före detta Härlanda Fängelse har Kulturhuset Kåken öppnat med bibliotek, kafé med mera. Kåken har ett gediget kulturprogram med bland annat vernissage, filmvisningar och föreläsningar.